„Je potěšitelné, že v celé historii soutěže patří počet soutěžících firem a počet soutěžících vzorků v Jihomoravském kraji k jedněm z nejvyšších v ČR. Stejně potěšitelné je zjištění, že jsou firmy, které se zúčastnily všech ročníků soutěže a svoji účast v ní hodnotí pozitivně i z hlediska propagace firmy,“ uvedl ředitel Regionální agrární komory Jihomoravského kraje a regionální koordinátor soutěže Jaromír Musil.
Regionální potravina v Jihomoravském kraji
Lahůdky hodnotily dvě osmičlenné komise tvořené zástupci Ministerstva zemědělství, krajského úřadu, Státního zemědělského intervenčního fondu, Státní zemědělské a potravinářské inspekce, Státní veterinární správy, Agrární komory ČR a Potravinářské komory ČR.
Masné výrobky tepelně opracované včetně uzených mas
Uzená paštika, Jan Bubla
Masné výrobky trvanlivé
Královská klobása, Janíček & Čupa, výroba speciálních uzenin
Sýry včetně tvarohu
Čerstvý sýr přírodní, Lenka Klíčová
Mléčné výrobky ostatní
Syrové kravské mléko, ZEPO Bořitov, družstvo
Pekařské výrobky včetně těstovin
Koláč velký, ZEMSPOL
Cukrářské výrobky včetně cukrovinek
Karamelový větrník, Lenka Svobodová
Alkoholické a nealkoholické nápoje
Jablečný mošt 5 litrů Jonagored, ZEAS Lysice
Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě
Meruňkový kompot, Horňácká farma
Ostatní
Pstruh duhový, S.M.K.
Ocenění Regionální potravina získají každý rok nejlepší výrobky ze 13 krajů České republiky. Hodnotí se především vztah produktu k regionu, inovativnost, použité suroviny nebo senzorické vlastnosti. Cílem projektu je podpora malých a středních zemědělců a producentů potravin.
Značku Regionální potravina mohou firmy používat čtyři roky na obale produktu. Jejich kompletní seznam je k dispozici na webových stránkách www.regionalnipotravina.cz.
Cílem projektu je zabezpečení dostatečných kapacit pro naplňování CLLD MAS Hrušovansko za účelem zlepšení řídících a administrativních schopností MAS Hrušovansko pro programové období 2014 - 2020. Projekt je spolufinancován Evropskou unií.